Dela nyhet
På hjul - maj 2022
30 apr 2022 0 kommentarer

April är alltid en härlig månad! Träningarna på racercykeln kommer igång och det blir pass flera gånger i veckan med kompisarna. Världens bästa cyklister har bråda dagar med de tuffa vårklassikerna som ofta är årets mest spännande tävlingar att följa för alla oss som älskar cykling.
Alldeles i början av april så var det dags för en av årets bästa cykeltävlingar, ”Ronde van Vlaanderen”. Tävlingen avgörs över smala och branta kullerstensbackar och vägar i Belgien. I damklassen hade Lotte Kopecky, Chantal van den Broek-Blaak och Annemiek van Vleuten brutit sig loss från de övriga i loppets slutskede. SD Worx hade därmed ett övertag med såväl Kopecky och Broeck-Blaak mot en mycket stark van Vleuten. Broeck-Blaak drog starkt och bäddade för Kopeckys spurtseger i den belgiska mästartröjan.
I herrklassen så var dubble toursegraren Tadej Pogacar troligen dagens starkaste cyklist. Sista gången uppför Oude Kwaremont så kunde bara Mathieu van der Poel följa Pogacar. De kommer in till Oudenaarde tillsammans och van der Poel lägger sig i täten och ”bevakar” Pogacar. Deras låga fart gör att Dylan van Baarle och Laurent Madouas kommer ikapp och plötsligt blir det en spurt med fyra istället för två. I den korta spurt som följde visade van der Poel att han var dagens smartaste cyklist och vann före van Baarle och Madouas, en besviken Pogacar blev bara fyra.
Det franska presidentvalet gjorde att ”heliga veckan” i år blev hela två veckor med Amstel Gold race helgen mellan De Ronde och Paris-Roubaix. Team Ineos fortsatte sin offensiva taktik och till slut så hade de tre cyklister i tätgruppen. Michal Kwiatkowski stötte ifrån och kom iväg. Laurent Madouas lyckades komma ikapp och det blev en härlig spurt dem emellan. Kwiato vann med en däcksbredd på det nödvändiga målfotot.
I damklassen var det mycket offensiv cykling med många olika utbrytningar som försökte komma iväg under dagen. Trots detta så var klungan samlad i roten av den sista backen, Cauberg. Annemiek van Vleuten försökte komma iväg själv men det blev en liten grupp som kom iväg, Marta Cavalli stötte och lyckades få några sekunder och lyckades hålla såväl gruppen som klungan bakom sig in i mål.
Paris-Roubaix är ett monument där tuffa sektorer med pavé står i fokus. Här är det knappt några backar utan det är ”slätdrag” och förmågan att vara på rätt ställe när tävlingen snirklar sig fram genom norra Frankrike till målet på velodromen i Roubaix.
Numera så är det en hel Paris-Roubaix helg med damernas lopp på lördagen och herrarnas traditionsenligt på söndagen. Det känns rätt att dela upp på detta sätt så att såväl damerna som herrarna får en ”egen” dag.
Damernas lopp startade med fyra varv runt Denain följt av 17 sektorer av pavé, detta innebär att loppet är 125k långt varav 30k är på gatsten. Lotte Kopecky cyklade mycket starkt och fick till en utbrytning. Världsmästarinnan Elisa Balsamo punkterade och hade sedan en mycket ”klistrig” langning från som gjorde att hon blev diskad. När det var 32k kvar av loppet lyckades italienska mästarinnan Elisa Longo Borghini komma iväg själv och hon cyklade sedan otroligt starkt sista biten in i mål en mycket välförtjänt vinnare. Det enda som hon inte hade räknat med denna dag var kraften i pyrotekniken som var under prisutdelningen som var väldigt ”het”.
Dagen efter var det dags för herrarna att ge sig i kast med 257k varav 55k på gatsten. Ineos Grenadiers cyklade mycket offensivt och lyckades att splittra klungan i sidvinden i loppets början. Flera favoriter som låg i klungans bakre del fick därför en svår uppgift i att jaga in de som hade gått iväg. När det var dags för den första pavésträckan hade förstaklungan så mycket som 1,5 minut på den andra. Som vanligt så blev det en hel del krascher och punkteringar. Matej Mohoric försökte komma loss med en grupp när det var 95k kvar men det var lite för tidigt. Dylan van Barle försökte sedan när det var 45k kvar men blev inhämtad. Sedan fick såväl Matej Mohoric som Wout van Aert punkteringar som gjorde att de fick kämpa för att komma ikapp igen. När det var 18k kvar så försökte Dylan van Baarle igen och denna gång lyckades han komma iväg och få lite tid på gruppen som jagade honom. Van Baarle visade sedan på kilometrarna in mot mål att detta var hans dag och han vann säkert före Wout van Aert och Stefan Kung. Detta var det snabbaste Paris-Roubaix någonsin!
Liege-Bastogne-Liege, det äldsta ”monumentet”, ett lopp med längre backar och inte så mycket pavé som de övriga klassikerna. Ofta är det cyklister som också är duktiga på etapploppen som bäst klarar av detta lopp. En fråga på mångas läppar var om Quickstep inte skulle vinna en enda klassiker denna vår? Normalt är detta lag en vinstmaskin som brukar styra och ställa på klassikerna men i år så har de haft svårt att göra sig gällande. Världsmästaren Julian Alaphilippe och Remco Evanepol kände säkert en stor press att prestera i detta sista monument.
142k cyklade damerna över den tuffa terrängen mellan Bastogne och Liege. På Cote de la redoute så visade Annemiek van Vleuten att om det var någon som skulle slå henne så var de tvungna att jobba hårt, mycket hårt. Bara Marlen Reuser lyckades följa van Vleuten över toppen på backen men på vägen in mot Liege blev de uppkörda. Med 13k kvar och i den sista backen Cóte de la Roche-aux-Faucons lyckades Annemiek van Vleuten komma iväg igen. Tempocyklade in i mål 43 sekunder före Grace Brown och Demi Vollering, på andra respektive tredje plats. Härligt att Annemiek van Vleuten till slut vann en fin seger efter en vår där hon har cyklat så fantastiskt bra.
Herrarna cyklade 257k, först över lättare terräng ner till Bastogne men på vägen tillbaka igen så var det inte mindre än tio kategoriserade stigningar och totalt 4500 höjdmeter som skulle avgöra vem som skulle vinna loppets 108:e upplaga.
Några utbrytningar gick iväg i början av loppet. När det var sex mil kvar till mål så blev det en mycket stor och hemsk krasch i klungan. Många blev skadade och bl. a världsmästaren Alaphilippe fick åka ambulans till sjukhus. När det var 43k kvar så hade utbrytningen 2,5 minut till klungan. Bahrain-Victorious hade många kvar i den jagande klungan, först försökte Mikel Landa och sedan Wout Poels att komma iväg. Cóte de la Redoute var nästa backe med 30k kvar. Bruno Amirail den enda som var kvar av utbrytningen lyckades komma först över toppen med i den jagande klungan slog det nästan gnistor om Remco Evenepoel när han strax före toppen stack iväg från klungan. När det var 21k kvar hade han cyklat ikapp Amirail, som sedan la sig på Remcos rulle. Även i herrarnas lopp så blev det Cóte de la Roche-aux-Faucons som slutligen avgjorde loppet. Remco visade ingen pardon utan stack bara ifrån Amirail. Det var nog många som trodde att en jagande andragrupp skulle cykla ikapp Remco, men denne fantastiska 22-åring gick ner i bocken och cyklade ifrån dem igen. Till slut vann han med 48 sekunder före Hermans och van Aert. Quickstep lyckades till slut även knipa en seger våren 2022.
Nu i maj är det dags för tävlingar i Spanien för damerna och herrarna ger sig i kast med Giro d'Italia. Mycket spännande cykling kommer det att bli!
Sa Calobra är en tuff klättring på Mallorca som många av CK Bures cyklister gillar att testa formen på. Nu i veckan så knep den brittiske cyklisten Ed Laverack Strava KOMet med 24:36 och slog därmed Sebastian Henaos rekord med 18 sekunder. Tänk att cykla uppför denna långa backe och snitta 23 k/h, 378 watt och 6,3w/kg. Ed sätter nu siktet mot att cykla den snabbaste tiden uppför Alpe d'huez.
Träningscupen har kommit igång med tre deltävlingar: backe, tempo och GP-lopp. Läs inläggen om dessa arrangemang och var beredd på att delta när det kommer fler deltävlingar. Roligt att klubbtävlingarna efter några ”covid-år” kommer tillbaka.
Under maj månad kommer vi att ha två introduktionspass för alla intresserade nya cyklister. Första passet blir den 2 maj och det andra den 16 maj. Tipsa gärna intresserade vänner och bekanta om detta, passen startar vid Snöstorps kyrka kl 18.
Klubbens stora arrangemang Hallandsloppet kommer att cyklas lördagen den 14 maj, vi håller som vanligt tummarna för att det ska bli bra väder.
Klubbens elitcyklister testade banan för ett par veckor sedan och cyklade in på ett nytt banrekord, 2:09:37! Det gamla banrekordet från 2016 var på 2:17:44. Det nya banrekordet innebär en snittfart på 44 k/h, mycket imponerande!
Nu får vi alla tillsammans hjälpas åt göra årets Hallandslopp till ett roligt och inspirerande arrangemang för alla cykelintresserade i Halland med omnejd!